Kudarckonferenciát szervezett Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége az udvarhelyi inkubátorházban. Összegyűjtöttük a tíz leggyakoribb hibát, amiket általában elkövetnek a fiatal vállalkozók.

Október 24-én, kedden gazdasági fórumot szervezett Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége Tanulj mások hibáiból! címmel Székelyudvarhelyen, a Harghita Business Centerben.

A fórumon a meghívott előadók azokról a buktatókról, hullámvölgyekről beszélgettek, amik érinthetnek egy vállalkozót, illetve vállalkozását. A teltházas előadássorozat keretében a megyei elöljárók mellett, pénzügyi, pszichológiai, valamint személyes példák segítették a helyi vállalkozásokat.

Ennek a rendezvénynek az apropóján gyűjtöttük össze és fogalmaztuk meg a tíz leggyakoribb hibát és távhitet, ami a fiatal vállalkozókkal kapcsolatos –

Ne bízzunk meg csak a saját véleményünkben –  Hiába tűnik az év ötletének a saját találmányom, ha az csak számomra érdekes, mert akkor soha nem látok majd pénzt belőle. Célszerű első körben kis, baráti közösségben felmérni, mennyire piacképes az elképzelés. Ha senki nem lát benne fantáziát érdemes elgondolkozni, vagy módosítani az ötleten. Sok pénzt és időt megspórolhatunk így.

Sok külcsín kevés belbecs –  A ruha nem tesz valakivé. Ha értékes az ötletünk, senki nem fog listát írni arról mit viselünk. A luxusverda sem számít. Főleg a kezdő vállalkozót ellenszenvessé teheti, ha még semmit nem tett le az asztalra, de egy nyugati járműcsodával állít be az első megbeszélésre. Nem érdemes hitelre vásárolni ilyen eszközöket, hanyagolni kell a kivagyiságot.

Az ügyfél a főnök –  Ez volt a címe az egyik előadásnak a kudarckonferencián. Akármennyire is csodás az elképzelés, a termék, ha nem találkozik az ügyfél által megfogalmazott elvárásokkal, senki nem fog vásárolni belőle. Folyamatos visszajelzés kell arról, hogy mi az ügyfél igénye, mik a visszajelzései.

Kapcsolatrendszer –  Egy üzlet sikere azon is múlik, hogy hányan ismerik valójában. Járj el konferenciákra, kiállításokra, terjeszd a cég hírnevét. Készíts bemutatót, tarts előadást. Sohasem lehet tudni honnan érkezik a legújabb partner/ügyfél.

Mindegy milyen iskolában járunk, mit végeztünk –  A siker nem attól függ, hogy mennyire elit gimnáziumba jár valaki, mennyi reáltantárgyat tanul, mennyire ismeri a nyelveket. Ha jó helyre járunk és egy rakás pénzt fizetünk a kurzusokra, képzésekre még senki nem garantálja a sikert, a ragyogást és azt a piacképes ötletet, amivel később meghódítjuk a világot.

Válassz megfelelő munkatársakat –  Önmagában egy csodás ötlet nem garantálja a sikert. Egy csodás csapat viszont már igen. Olyan kollegákat kell keresni, akik abban erősek, amiben mi gyengék vagyunk. Óriási felelősség és kihívás egy ütőképes csapat összeállítása.

Innováció és online marketing –  Ma a sikerhez szükség van az online felületekre, főleg, ha a célcsoportunk a fiatalabb generáció. Az online marketingre koncentrálni kell és pénzt kell rá áldozni, hiszen a 40 év alattiak a felmérések szerint naponta több órát töltenek el közösségi oldalak, e-mail alkalmazások bűvkörében. Ezeket az embereket innovatív módon kell megtalálni, online eszközökkel.

Ismerd fel, mikor kell változtatni – Mint minden folyamatban, a vállalkozás életében is előbb utóbb eljön a holtpont. Ismerd fel mielőbb ezt a helyzetet és reagálj rá megfelelőképpen. Nagyon sok pénzt és időt spórolsz meg, ha ezt megfelelő időben megléped és reagálsz rá.

Ne légy puliszkaszájú! – A legtöbb üzlet a túl lassú kezdés miatt megy csődbe. Vagy nem jönnek a vevők és elfogy a türelem, vagy a kezdeti lelkesedés enyhül és nem foglalkozunk eleget az első hetek után az ötlet ápolgatásával. Kitartás kell, mert mint oly sok mindennek a vállalkozásnak is az elindítása a legnehezebb.

Pénz, pénz, pénz – Legyen ötleted, miből fogod finanszírozni az első pár hónapokat, éveket. Nagyon kevés az olyan vállalkozás, amelyik azonnal termeli a profitot. Kell egy „rodálási” időszak, mint az autóknál, mely idő alatt a vállalkozásunk megkapja a helyét a piacon, kialakul egy stabil kliensköre és önfenntartó lesz. Célszerű tudni, hogy addig miből fog élni a cég, miből fizeted a számlákat, a kollegákat.