1600 négyzetméter, 48 irodahelyiség, számos tárgyaló és konferenciaterem – ez számokban a Hargita Business Center, azaz a székelyudvarhelyi inkubátorház. Legkésőbb május közepéig benépesül, s várhatóan egy-két éven belül már 90 százalékos kihasználtsággal fog működni, véli Szakács-Paál István, az intézmény nemrég kinevezett ügyvezető igazgatója.

Elkészült, de még nem használható, bemenni nem lehet, még Szakács-Paál Istvánnak sem. Ő az inkubátorház ügyvezetője, nemrég vizsgázott sikeresen a meghirdetett állásra. Azt mondja, a szerződések szerint 40 napon belül ellátják vízzel, gázzal, és villannyal is az épületet, ezután kezdődhet a beköltözés. Eddig 20-25 cég érdeklődött a lehetőség iránt, mondja az illetékes. Az intézménynek már van költségvetése, a székelyudvarhelyi önkormányzat legutóbbi ülésén 194 ezer lejt hagyott jóvá, ugyanekkora összeget remélnek a megyétől, Oroszhegy község 10 ezer lejjel járul hozzá a működéshez. Korábbi egyezség, hogy a megyei, a helyi-, illetve az oroszhegyi tanács fogja közösen működtetni az intézményt, azaz anyagilag is beszállnak a kiadások fedezésébe.

Szakács-Paál István, ügyvezető, Hargita Business Center
„Az a célunk, hogy minél rövidebb időn belül elérjük a 100 százalékos kihasználtságot, hogy élettel legyen tele a hely. Konferenciákat, rendezvényeket szeretnénk szervezni, azt szeretnénk, ha a város és a régió gazdasági motorja a székelyudvarhelyi inkubátorház lenne, tehát egy megkerülhetetlen tényező szeretnénk lenni a város és a régió gazdasági életében. ”

Olyan vállalkozásokat várnak, amelyek Székelyudvarhely körzetében vagy a városban vannak bejegyezve, vagy legalább egy állandó munkapontjuk itt van. Ezek újonnan alakult vállalkozások is lehetnek, de legtöbb három éve létezhetnek, mondta el még az ügyvezető.