FRISSÍTÉS 2024.04.15: Erre az eseményre minden jegy elkelt.

Az ár a termék és a szolgáltatás genetikai kódja, az egyik leglényegesebb üzleti elem. Nem tanácsos önkényesen, rövidtávú indokok mentén kialakítani, és nem lehet következmények nélkül mozgatni, ide-oda rángatni, ad-hoc alakítgatni – ezt tapasztalta vezetőként Bárány Tamás, aki az elmúlt 30 évben több magyarországi nagyvállalatot is irányított, illetve vezetett be a nemzetközi piacra.

Tamás szerint az árazás meghatározza a vevő – akár közvetítő kereskedő, akár gyártó, akár végfelhasználó – percepcióját rólunk, a termékünkről, annak elképzelt hasznosságáról. Meghatározza a helyünket a piacon, képviseli mindazt a munkát és teljesítményt, amit a cégünk egésze elvégzett és elért. Dönt arról, jól megy-e a szekerünk, vagy csak elfáradunk a munkánk végén.

Az április 18-i műhelytábor során áttekintitek azokat a tényezőket, amelyek egy helyes ár kialakításhoz vezetnek. A saját terméked, szolgáltatásod pozícionálásától kezdve, a versenytársak ajánlatainak elemzésén keresztül, a profitcélokig; fél szemmel mindig figyelve a vásárlóerőt, a vevők finanszírozási képességét.

A tervek szerint a nap végére megismered a hagyományos árképzési modelleket, megvizsgáljátok a vállalatok helyzetétől és piaci stratégiájától függő optimális kalkulációs felépítményt. Hogyan kell gondolkozni, amikor piacra lépsz és növekedni akarsz, mi van akkor, amikor valaki alákínál a szolgáltatásodnak, amikor kicsi vagy és nagy akarsz lenni, vagy amikor nagy vagy és kihívóval szembesülsz. Esetleg akkor, amikor kritikus a helyzet.

Számolni fogtok, összeállítjátok a saját modellt, ezzel validáljátok a jelenlegi árazási technikákat, vagy újat alkottok.

Az árazás egy komplex téma, felölel elméletet és gyakorlatot, pénzügyet és marketinget, a környezet megfigyelését éppúgy, mint az aktív formálását. Mindezek mellett viszont nagyon valóságos, és konkrét. Nincs mellébeszélés, az árazás dönt végső soron arról, jól élünk, vagy sem.

A Műhelytábor programja:

10:00-11:30
Az árazás stratégiája és matematikája I.

12:00-13:30
Az árazás stratégiája és matematikája II.

13:30 – 15:00
Ebédszünet

15:00 – 16:30
Az árpozíciók felépítése és érvényesítése a gyakorlatban I.        

17:00-18:00
Az árpozíciók felépítése és érvényesítése a gyakorlatban II.

A műhelytábort előadónk négy blokkra szedte szét, az elsőben arról beszéltek majd, hogy mi az árazás valós szerepe a vállalat életében? Melyek az árpolitika legfontosabb céljai? Hogyan szolgálja az árpolitikánk a növekedést? Miért fontos a termékünket, szolgáltatásunkat jól pozícionálni? Tudjuk pontosan mit is akarunk eladni? Hogyan épül be az árazásunkba a vevőismeretünk? Melyek a legfontosabb árazási technikák, és hol vannak azok korlátai?

Egy rövid szünet után pedig arra keresitek a választ, hogyan függ össze az árképzés a profitabilitással? De szó arról is, hogy a te cégedben a ROI alapú vagy változó költség alapú kalkuláció az alkalmasabb? És olyan fogalmakat is tisztába tesztek, mint a csatornaprofit, a skontó, rabatt, vagy a visszatérítés.

Az ebédszünetet követően megnézitek majd, hogy miben más az online és a hagyományos üzleti árazás, de nyilván arról is szó lesz, hogy hogyan lehet a kettőt összhangba hozni!?

Bárány Tamás ezekre a kérdésekre mind válasszal készül:

  • Mit jelent az árszintezés fogalma?
  • Hogyan számszerűsítsd az ajánlatod?
  • Hogyan építsd fel a kedvezmények rendszerét?
  • Milyen a helyes kerekítési technika?
  • Hogyan állítsd össze az ajánlatod?
  • Hogyan jelents be egy áremelést?
  • Hogyan fogadtasd azt el?
  • Hogyan korrigálhatsz egy hibás árazást?

De nyilván akkor lesz igazán hasznos, ha te is érkezel a saját kérdéseiddel!