FRISSÍTÉS 01.09.2023.: Erre az eseményre minden hely megtelt.

Mi az a 7 váratlan faktor, ami meghatározhatja vállalkozásunk, de közvetve természetesen a mi sikerünket is.

Függés az ügyféltől

A vállalkozásunk növekedése nagyban függ az állandó ügyfelektől. Ők biztosítják a bevétel nagy részét, és hajlamosak vagyunk úgy tekinteni rájuk, hogy velünk lesznek mindörökre. Ezért a vállalkozások egy része megelégszik azzal, hogy néhány nagy partnernek dolgozik, akik biztosítják a folyamatos megfelelő bevételt. Ez azonban bármilyen kényelmesnek tűnik, nagy kockázat. Hiszen ha egyikük kiesik, az sokként hat az üzletre – és ránk is. Egy vállalkozás esetében mindig jobb a több lábon állás, hogy ha beüt a krach, legyen időnk új ügyfeleket szerezni, hogy betemessük a keletkezett szakadékot az értékesítésben.

Másoló versenytárs

Nem számít, milyen hosszú ideje építjük a cégünk, a termékeink hírnevét. Ha egy új versenyző érkezik a pályára, aki a mi üzleti modellünket másolja, az egész vállalkozásunk veszélybe kerülhet. Ha az új piaci szereplő képes megkülönböztetni magát, megmutatni, hogy amit csinál egy kicsit jobb, mint a mi termékünk vagy szolgáltatásunk, a veszély még nagyobb.

Burnout

Bármibe kezdünk, az elején visz a lendület, energikusak vagyunk és még a monoton feladatokat is szinte élvezettel végezzük a cég építése érdekében. Idővel azonban fenyeget a kiégés, fásultság veszélye. A kiégés lassan, akár évek alatt kialakuló állapot, de bizonyos fázisait elérve már meglehetősen nehéz visszafordítani a negatív folyamatot.

Az eszközpark fejlesztése

A romániai kkv-k csaknem háromnegyede az elmúlt két évben egyáltalán nem költött informatikai fejlesztésre, felük szerint erre nincs is szükség, mert a tevékenységükhöz szükséges eszközparkot megfelelőnek tartják. Kérdés, hogy amennyiben magát a termelőtevékenységet fejlesztették közben, akkor ezt hogyan tudja kiszolgálni az egyre gyorsabban avuló eszközpark, illetve az is, hogy az üzleti célú digitális felszereltség mennyire integráns része a vállalati tevékenységnek. Sok vállalkozásnál mindez kimerülhet egy mobiltelefonban és egy laptopban, de az esetek többségben nem ez a jellemző. Fejleszteni kell. Nincs mese.

Pénzforgalmi hepehupa

A vállalkozók nagy része szinte kizárólag a nyereségre koncentrál. Pedig legalább ilyen fontos lenne az is, hogy a mindennapi pénzforgalmat rendben tartsuk. Hiába fut ugyanis elvileg a cég, ha közben nem tudjuk kifizetni az alkalmazottakat, vagy akár csak megvenni az új tonert a nyomtatóba. Még egy papíron nyereséges vállalkozás is szenvedhet átmeneti cash-flow problémáktól.

Az alkalmazottak béremelést kérnek

Nagy az infláció, folyamatosan emelkednek a fizetések a közszférában is akár és ezt érzékelhetik az alkalmazottak. Mi ilyenkor a helyes megoldás? Kinek és mikor jár béremelés?

Barátság vagy magány?

Sok kisvállalkozás barátságból nő ki. Ideális esetben a barátság és a partnerség is örökké tart, a tapasztalatok azonban azt mutatják, gyakori, hogy az egykor azonos célok később elválnak egymástól és a partnerünk kiszáll a cégből. Ez hatalmas stresszt és megrázkódtatást jelenthet. El kell választani a barátságot a vállalkozástól? Vagy alapvetően a vállalkozói lét egy magányos műfaj?