Frissítés – 2022.06.13: erre az eseményre minden hely betelt.

Írni márpedig mindenki tud, nem? Hát(tal nem kezdünk mondatot) – igen is, meg nem is. Emailt, SMS-t, köszöntőt, gratulációt, lakossági panaszt többnyire mindenki tud. De tegyük fel, hogy hat frappáns mondatban kell érdekessé tenned a vállalkozásodat vagy eladnod a termékedet. Vagy éppen hat bekezdésben kell elmagyaráznod a célközönségednek, hogy miért bír elemi fontossággal az életükben valami, aminek eddig a létezéséről sem tudtak.

Hogyan állnál neki?

Tapasztalatunk szerint kétféle hozzáállás figyelhető meg az emberek részéről, amikor a kreatív írás kerül szóba. Az egyik típus úgy gondolja, hogy kreatív szöveget írni annyi, mint elküldeni egy Messenger-üzenetet – gyors, egyszerű, rutinos. A másik típus titokzatos területnek látja a kreatív írást, ahová csak azok léphetnek be, akik valamilyen veleszületett tehetséggel vannak megáldva.

Az igazság pedig – közhely és szokás szerint – valahol középen van. Hogy hol, azt Lackfi János magyarországi író, költő, műfordító, szerkesztő fogja elmondani soron következő Bizniszvitaminunkon, június 15-én.

Az Erdélyben is méltán népszerű Lackfi János azt mondja: az íráshoz sem lánglélek, sem rángógörcsös ihlet, sem reneszánsz stíluseszmény, sem érzelmi ambivalencia nem kell. Ami viszont kell, az a rengeteg gyakorlás – valahogy úgy, mint a sportban.

Meghívottunk egyebek mellett a budapesti Pázmány Péter Katolikus Egyetemen már egy évtizede kísérletezi ki a jobbnál jobb módszereket, amelyekkel íráskészségünket fejleszthetjük. Foglalkozásai révén mai és régi remekművek segítségével ki-ki begyakorolhatja magának a szövegírás sokszínű módszereit, és a széles palettán rátalálhat az alkatához leginkább illő árnyalatra.

Ezek a módszerek és ez az árnyalat pedig nemcsak akkor jöhet jól, ha valaki novellát vagy publicisztikát írna. Hiszen a marketing, az eladás, a vállalkozásod egy számottevő része is arról szól, hogyan tudod (írott) szavakba önteni az elképzeléseidet és a megvalósításaidat.