Frissítés – 2022.07.20: erre az eseményre minden hely betelt.

Amikor február 24-én a szomszédos országban kitört az orosz-ukrán háború, azt már sejthettük, hogy éppen az íródó történelemnek vagyunk a szemtanúi. De abba akkor még kevesen gondoltak bele, hogy mindennek milyen súlyos és hosszú távú következményei lesznek ránk nézve is.

Minket is érint

Az ukrajnai háborúnak a közvetlen konfliktusövezeten messze túlterjedő súlyos gazdasági hatásai vannak és lesznek, a háború ugyanis az 1970-es évek eleje óta nem tapasztalt ellátási sokkot okozott a világgazdaságban. És akkor még a szankciókról nem is beszéltünk. A szemben álló felek szankciói messze nem csak a közvetlen résztvevőket sújtják, a látványosan növekvő állami kiadások számos ország államháztartási hiányát emelik a korábbi többszörösére.

A technológia fejlődésével és a globalizált gazdasággal mára a társadalmak és a háborúk is nagyon megváltoztak. A felek már nemcsak az ellenséges erők katonáit és technikáját pusztítják. Ezzel párhuzamosan zajlik az intenzív kiberhadviselés, a kétoldalú, gátlástalan propagandahadjárat, valamint felpörög a gazdasági hadviselés is, amelynek a harcterektől távol is súlyos következményei vannak.

Két elismert és tapasztalt szakértőt sikerült útban Tusványos felé elhozzunk az inkubátorházba: július 21-én, csütörtökön 10 órától egy gazdasági fórum keretében tartanak előadást ezekről a problémákról.

Kik segítenek megérteni a helyzetet?

Dr. Vereczkey Zoltán, a Pest Megyei és Érd Megyei Jogú Városi Kereskedelmi és Iparkamara elnöke Hogyan válasszuk el a lényegest a lényegtelentől? című előadásában az aktuális nemzetközi gazdasági helyzetet mutatja be a pandémia és az orosz-ukrán háború árnylkában.

Prof. Dr. Nógrádi György külpolitikai szakértő, a Corvinus Egyetem professzora Biztonság, közbiztonság, üzleti biztonság című előadásában széles körű áttekintést ad az orosz-ukrán háborúról, a geopolitikai katonai és gazdasági helyzetről, a nagyhatalmak szerepéről.

Az esemény után lehetőség lesz kérdezni az előadóktól, a beszélgetést Lukács László, az Erdélyi Régió Egyesület elnöke fogja moderálni, akinek partnersége nélkül az esemény nem jöhetett volna létre.