Az orvosi képzés és az gazdasági képzés közötti szakadék elég nagy ahhoz, hogy az orvosok ne váljanak a gazdasági élet szerves részévé. Szerintünk azonban a hatékony üzleti működés alapelvei az orvosi praxisra is érvényesek: ennek felismerése jobb pénzügyi eredményeket hozhat a praxis számára, de jobb betegélményeket is eredményezhet.

Úgy látjuk, hogy az egészségügyi ágazat előtt álló kihívások miatt egyre fontosabb, hogy a magánpraxisok működtetése során a megalapozott üzleti elvek és a vállalkozói gondolkodásmód nagyobb szerepet kapjanak. A vállalkozói szemlélet elfogadása ugyanis nem azt jelenti, hogy az orvosi praxist úgy kell működtetni, mint egy korai fázisban lévő startupot. A hangsúly inkább azon van, hogy azonosítsuk azokat a lehetőségeket, ahol a vállalkozói gondolkodásmód felhasználható a folyamatok javítására, hogy a betegellátás rugalmasabban és innovatívabban működjön.

Június elején a Vitality Klinikával közösen vállalkozói ismeretek oktatását tervezzük egészségügyi szakemberek számára. Mert vállalkozói inkubátorházként látjuk, hogyan működnek a vállalkozók: problémákat oldanak meg. Jobb, gyorsabb és okosabb módokat találnak egy igény kielégítésére, és ez a gondolkodásmód szerintünk nagyon hasznos lehet egy magánpraxis számára is. Mert bizony a pácienseknek ugyanúgy vannak igényei és szükségletei, mint bármely más fogyasztónak. Legyen szó akár a személyre szabottabb ellátásra, akár egyszerűen csak rövidebb várakozási időre irányuló vágyról. A megfelelő kérdések feltevésével és a hatékony megoldások keresésével eljuthatunk a páciensei valódi fájdalompontjaihoz.

A kétnapos képzéssel a célunk, hogy kicsit hozzájáruljunk az egészségügyi diplomások vállalkozói szemléletének kialakulásához. Felkért szakértőink révén igyekszünk átadni a vállalkozás indításához és működtetéséhez szükséges tudás- és információanyagot.

Június 8., szerda

15:00-15:10 Megnyitó

15:10-16:10 – Lukácsi Katalin: A prevenció, mint jogorvoslat

16:10-17:10 – Dr. Geréb László: Gyógyíthatunk pénzüggyel és stratégiával?

17:10-17:40 – Kávészünet

17:40-18:00 – Fazakas Botond: Pályázati lehetőségek orvosok számára, felkészülés a pályázati források lehívására

18:00-19:00 Kállai Emánuel: Hirdetési lehetőségek az online világban egy orvos számára

Június 9., csütörtök

15:00-16:00 – Duda Tihamér Attila: A romániai egészségbiztosítási rendszer – partnerségben az egészségbiztosítási pénztárral
Karda István: Lehetőségek és buktatók a romániai állami egészségbiztosítási rendszerben

16:00-16:30 – Dr. Bíró László: Családorvosi rendelő – az alapítástól a napi szakmai készségek kialakulásáig

16:30-17:00 – Kávészünet

17:00-18:00 – Szabó Attila: A falszavaktól az ablakmondatokig – a gyógykommunikáció diszkrét bája

18:00-18:30 – Dr. Székely Pál: Közösen vagy egyedül érdemes?

18:30-19:00 – Zárszó, networking

TRÉNEREINK

Velük dolgozunk

Lukácsi Katalin
ügyvéd

Az egyik fő szakterülete a kis- és középvállalkozások teljes körű jogi támogatása. Otthonosan mozog és eligazít a munkajog, polgárjog, gazdasági jog, társasági jog, adatvédelem, szellemi tulajdonjog, követeléskezelés, csődeljárás, végrehajtás, a peres és nem peres eljárások útvesztőiben. Okiratokat, beadványokat, szerződéseket, szabályzatokat, alapító okiratokat szerkeszt és meggyőződése, hogy egy körültekintően megírt okirat növeli a jogügylet értékét.

Dr. Geréb László
egyetemi oktató, vállalkozó

Több mint 20 éve oktat pénzügyeket és stratégiai menedzsmentet különböző egyetemeken. Több saját vállalkozása van, ahol megpróbálja az oktatott elméletet gyakorlatba ültetni. A fent két tematikából kerül bemutatásra pár alapgondolat, hisz a pénzügy lassan mindennapi élet részévé vált, stratégia nélkül pedig csak események utáni rohangálás van.

Fazakas Botond
Goodwill Consulting területi képviselő

Botond 2012 óta van a Goodwill kötelékében. Már a kezdetekben beigazolódott, hogy egy fiatalos, kreatív, céltudatos és eredményes közösségnek az egyik oszlopos tagja. Eleinte pályázatfigyeléssel, pályázati tanácsadással, pályázatírással és kivitelezéssel foglalkozott, 2016 óta pedig területi képviselőként segíti Hargita és Maros megye vállalkozóit.

Kállai Emánuel
marketingszakértő

9 éves szakmai tapasztalatával elsősorban az online performance hirdetések (megtérülés alapú marketing szemlélet) piacával foglalkozik. Amely olykor üzleti tanácsadást, kereskedéshez kapcsolódó folyamatoptimalizálást is jelent.

Itthoni és külföldi piacon szezonban 100-150 ezer eurót költenek el havonta, nyereségesen Google és a Facebook felületén. Emánuel a Growww Digital által megjelent, Think with Google szakmai elismerésére a legbüszkébb.

Duda Tihamér Attila
közgazdász

12 éve a Hargita megyei egészségbiztosítási pénztár vezérigazgatója. Pontos és részletes rálátása van a romániai egészségbiztosítási rendszer működési mechanizmusaira, lehetőségeire, a közpénzekből történő finanszírozási konstrukciókra, és ezáltal az orvosok partnere lehet vállalkozási stratégiájuk kidolgozásában, majd ennek megvalósítási lehetőségeinek felismerésében és finanszírozásban.

Karda István
mérnök közgazdász

A Hargita megyei egészségbiztosítási pénztár ügyvezető igazgatója. Mindennapos kapcsolatban van úgy az egészségügyi szolgáltatókkal, mint a biztosítottokkal.

Dr. Bíró László
családorvos, a Hargita megyei Orvosi Kollégium Elnöke

Több mint 15 éves szakmai tapasztalat az orvosi alapellátás területén, szakmai továbbképzők és rendezvények szervezése. Az Orvosi Kollégium keretein belül több etikai, deontológiai ügy tárgyalása, melyeknek egyik alapvető okaként a nem teljes értékű és személytelen kommunikációt lehet megjelölni. Fontos kihangsúlyozni, hogy függetlenül az alapellátás működési formájától meg kell találni az egyensúlyt a gazdasági, szakmai, etikai és szervezési kérdésekben.

Szabó Attila
kommunikációs tréner, tanácsadó, egyetemi óraadó tanár, rádiós szerkesztő-műsorvezető

Mindemellett kulturális és karitatív rendezvények szervezője és hangulatgazdája, de moderátorként és szöveggondozóként is közismert. Attila szerint kommunikációnk jelentős része tényinformációk cseréjére, mindennapi közléshalmazzá silányult, pedig az üzeneteink célba éréséhez ennél jóval többre van szükség.

Dr. Székely Pál
gyógyszerész, vállalkozó

Egészségügyi vállalkozásokat vezet, melyeket startupként hozott létre. A területen szerzett tapasztalata alapján rálátása van egészségügyi vállalkozások kihívásaira, nehézségeire, illetve lehetőségeire. Szakmai továbbképzők ötletgazdája, szervezője.