A 2018-as, 2019-es valamint a 2020-as évek statisztikái után is megmutatjuk, miként teljesítettek a nálunk és velünk dolgozó vállalkozások. A lenti adatvizualizáción ezúttal a 2021-es számokat is láthatod.

Öt éve nyitotta meg kapuit a kezdő vállalkozók előtt a Harghita Business Center, azóta pedig négyszer tettük közzé a HBC-ben működő vállalkozások pénzügyi adatait. Ezek a vállalkozások egyébként maximum öt évig élvezhetik a vállalkozói inkubátorház nyújtotta előnyöket, és ennek a ciklusnak ha úgy tetszik kötelező feltétele a folyamatos fejlődés. Úgy humán, mint pénzügyi mutatókban is fejlődést szeretnénk, de kell is látnunk ebben az időszakban.

Habár a második, vagyis a 2019-es év pénzügyi mutatói szabályosan kilőttek a korábbihoz évhez képest – 124%-os növekedést jegyeztek árbevételben egyik évről a másikra az itt működő cégek –, azért sem ’20-ban, sem ’21-ben nem volt okuk szégyenkezni. Hisz míg 2020-ban a COVID okozta nehézségek ellenére is összejött az árbevételi növekedés (34%), addig 2021-ben is tartani tudták az itt működő vállalkozások is a 34%-ot. Természetesen felfele: a 2020-as 14,4 millió lejes árbevételt 2021-ben 19,2 millió lejre növelték.

Ehhez igazodott a HBC-ben működő vállalkozások profitja is: a nyilvános adatok alapján 32%-os növekedést jegyeztek. Ez azt jelenti, hogy a nálunk bejegyzett vállalkozások 4,4 millióról 5,8 millió lejre növelték éves profitjukat. A HBC-ben bejegyzett vállalkozások számának növekedése is ezt a tendenciát vetítené előre, azonban ha végignézzük egyenként a cégek adatait, akkor is mindenhol növekedést tapasztalunk.

Itt van példaként az a két vállalkozás, amelyeket tavaly – teljesítményük miatt is – kiemeltünk a cégek közül: az IT és az építési beruházások területén tevékenykedő Gurulabs valamint Bestatics. Előző 43%-os árbevétel növekedést jegyzett 2021-ben az előző évhez képest: 2,7 millió lejről közel 4 millió lejre növelték bevételeiket. De ugyancsak nagyot lépett a Bestatics is előre, vagy ha úgy tetszik felfelé: árbevételük ugyanis 67%-os növekedést mutat a nyilvános adatok alapján >> ez 820 ezer lejről 1,4 millió lejre nőtt.

Természetesen nem csak az árbevételeknél láthatunk (felfelé mutató) változást hanem a profitban is: a Gurulabs például 86%-os növekedést produkált az előző évi 760 ezer lejhez képest. A Bestatics ugyan a maga 12%-ával szolidabb növekedést tudhat maga mögött, azonban ott a szakmai terület miatt a gyarapodást a befektetett eszközökben érdemes keresni: ott pedig 171%-os növekedést látunk.

De nem is játszunk tovább a számokkal: ha érdekel, akkor hagyunk téged elmerülni az adatokban, amit az mfinante.ro adatai alapján állítottunk össze.