Egy kezdő vállalkozás maximum öt évig élvezheti azokat az előnyöket és támogatási formákat, amelyeket a Harghita Business Center vállalkozói inkubátorház nyújthat. Ugyanakkor ennek az ötéves ciklusnak vannak kötelezettségei is, ez pedig a folyamatos fejlődés. Úgy humán, mint pénzügyi mutatókban.

Éppen ezért folyamatosan monitorizáljuk a HBC-ben működő vállalkozásokat a nyilvánosan elérhető adatok alapján is.

A legelső ilyen mérhető év 2018 volt; a 2019-es év pénzügyi mutatói pedig szabályosan kilőttek az indulás évéhez képest (124%-os növekedést jegyeztek árbevételben egyik évről a másikra az itt működő cégek). A teljesítmény miatt azonban az utóbbi három évben sem volt okuk szégyenkezni az itt működő, vagy már éppen kiköltöző vállalkozásoknak.

2020-ban (a COVID okozta nehézségek ellenére) a cégek 59%-os növekedést könyvelhettek el az előző évhez képest, ami az árbevételüket illeti. 2021-ben ezt is sikerült meghaladni, hiszen akkor közel 23 millió lejt hoztak be az előző évi 12 millióhoz képest. Ehhez természetesen hozzájárult a vállalkozások számának növekedése is; de ezek nélkül is közel 40%-os növekedésről beszélhetünk. A 2021-es 23 millió lejes árbevételt 2022-ben pedig 29,2 millió lejre növelték.

Ehhez igazodott a HBC-ben működő vállalkozások profitja is: a nyilvános adatok alapján az utlsó évben 21%-os növekedést jegyeztek. Ez azt jelenti, hogy a nálunk bejegyzett vállalkozások 6,5 millióról közel 8 millió lejre növelték éves profitjukat.

A HBC-ben bejegyzett vállalkozások számának növekedése is ezt a tendenciát vetítené előre, azonban ha végignézzük egyenként a cégek adatait, akkor is többnyire növekedést tapasztalunk.

⬇️ ⬇️ Az mfinante.ro adatai alapján össze is állítottunk egy interaktív táblázatot, ahol összevetettük az elmúlt évek számait.