Miről szól a „Románia start up plus” program?

Régiónkban a következő években mintegy tízmillió eurót költenek kezdő vállalkozások és innovatív vállalkozási ötletek támogatására. Ez egy, új vállalkozások létrejöttét ösztönző program, melynek keretében új cég létrehozásához nyújtanak egyenként, maximum 40 ezer eurós kezdőtőkét és fennmaradásukhoz szükséges szakmai támogatást.

 

Ki a program célcsoportja? Hogyan kerülhetek be a célcsoportba?

Olyan személy kell, hogy legyél, aki városi környezetben, nem mezőgazdasági tevékenységet folytató vállalkozást akar indítani A lakhelyed lehet vidéken is és városon is, a lényeg, hogy abban a régióban legyen, ahol a projekt megvalósul. Első lépésben széleskörű tájékoztatást szerveznek a lakosság számára a programba való bekapcsolódás lehetőségeiről Hargita, Kovászna, Brassó, Maros, Szeben és Fehér megyékben. A székelyudvarhelyi vállalkozói inkubátorház konferenciaterme ad otthont rendszerint ezeknek a tájékoztatóknak. A következő előadásra február 13.-án, délután 13 órakor kerül majd sor, ekkor a sepsiszentgyörgyi szervezet mutatja be saját projektjét.

 

Mi történik, ha bekerülök a célcsoportba?

Egy szelekciós eljárás eredményeként kiválasztanak legkevesebb 360 személyt, akinek szándékában van egy vállalkozás elindítása, és meghívják őket az elméleti és gyakorlati képzésre. A képzések 20 fős csoportokban fognak zajlani, időtartamuk 40 óra, és körülbelül 8 napot fognak tartani. A képzés alatt a képzők segítenek neked megtalálni az üzleti ötletet és végigvezetnek az tervezés folyamatán. Az üzleti terveddel benevezhetsz egy versenyre, és ha elég magas pontszámot kapsz, a zsűri kiválasztja az üzleti tervedet.

 

Milyen feltételeket kell teljesíteni a project keretén belül?

A program keretében létrehozandó vállalkozások bármilyen engedélyezett termelési, szolgáltatói vagy kereskedelmi tevékenységet végezhetnek, jogi formájuk lehet kft., egyéni vállalkozás, stb.
Vállalniuk kell a bejegyzéstől számított fél éven belül két új, teljes munkaidős munkahely létrehozását és azok megtartását. A vállalkozó és az alkalmazottak is a közép-romániai régióban levő lakhellyel kell, hogy rendelkezzenek.
A támogatási szerződés megkötésének pillanatában nem lehetsz többségi tulajdonos egy másik vállalkozásban. Ha a projekt keretében létrehozott vállalkozásnak rajtad kívül más tulajdonosa is lesz, kötelezően te kell legyél a többségi tulajdonos.
A vállalkozások tulajdonosai kéthónapos gyakorlaton fognak részt venni olyan egységeknél, amelyek tevékenysége megegyezik a vállalkozás tevékenységének tárgyával.
A bejegyzéstől kezdődően a vállalkozást legalább 18 hónapig kell működtetned, ebből az utolsó 6 hónap fenntartási időszak, tehát erre már nem kapsz támogatást. A fenntartási időszakban a munkahelyeket is fenn kell tartanod.

 

Mire költhető el a támogatás?

A projekt keretében majdnem minden költség elszámolható néhány kivétellel: nem lehet a támogatás összegéből telket vagy autót vásárolni, vagy építkezést finanszírozni. Ingatlanbérlést, fizetéseket viszont igen.
A vissza nem térítendő támogatást két részletben kapják meg a vállalkozások: a cég bejegyzésekor jóváhagyott összeg 50-70%-át, majd következő évben feltételekhez kötötten a fennmaradó összeget.

 

Hova jegyezhetem be a vállalkozásomat? Ha nyerek hol kapok a kedvezményes irodabérlési feltételek mellett ingyenes jogi-, gazdasági–tanácsadást, mentorszolgáltatást, szakmai továbbképzéseket, gazdasági rendezvényeket hazai és nemzetközi meghívottakkal?

Erre a válasz egyértelmű: a székelyudvarhelyi vállalkozói inkubátorházban. Keresd fel honlapunkat, közösségi oldalainkat, látogass meg minket a II. Rákóczi Ferenc utca 84. szám alatt és költözz be hozzánk. Egy irodát mindig üresen tartunk a legígéretesebb ötleteknek.