Elkezdődött a preinkubációs időszak a székelyudvarhelyi Harghita Business Center vállalkozói inkubátorházban, így az intézmény csapata várja az újonnan létrehozott, friss vállalkozások jelentkezését.

A preinkubációs időszakban – amellett hogy mindenkivel egyenként elbeszélgetünk az elvárásokról, lehetőségekről – segítünk az érdeklődőknek a jelentkezéshez szükséges feltételek teljesítésében (például ha valakinek nincs vállalkozása, de gondolkodik rajta, akkor segítünk a cégbejegyzésben), tulajdonképpen igyekszünk minden felmerülő kérdésére válaszolni, illetve teljes képet nyújtani a vállalkozói inkubátorház működéséről. Ez a preinkubációs időszak egy hónapot tart.

Az irodák díjszabásai két kategória szerint alakulnak (az árképzésnél szempont az irodák elhelyezkedése): 3,90 euró, valamint 4,50 euró/négyzetméter.
Például: a 3,90 euróval, valamint a legkisebb irodánk méretével (8 négyzetméter) számolva egyhavi költség 32 euró.

Megérkeztek a felszerelések: minden iroda bútorozott, az asztalokra 1000 eurós, ASUS márkájú, All-in-One típusú számítógépek kerültek, ugyanakkor minden iroda nyomtatóval, fix telefonnal és faxszal felszerelt. A közös termeket: a konferencia-, tárgyalótermeket ingyen használhatják az inkubátorház rezidensei, ugyanakkor a takarítás, a portaszolgálat, a professzionális őrzés-védés szintén biztosított az épületben.

A beköltözőkkel kapcsolatban elmondhatjuk, hogy van már egy adatbázisunk: 20-25 székelyudvarhelyi, illetve udvarhelyszéki vállalkozó jelezte a korábbi találkozások alkalmával, hogy beköltözne a vállalkozói inkubátorházba. Őket a napokban célzottan keressük fel, ismét átbeszéljük a pontos feltételeket, ismertetjük az inkubációs szolgáltatásunkat. Segítünk ugyanakkor összeállítani a jelentkezéshez szükséges iratcsomót is, így a komolyan érdeklődők már július folyamán beköltözhetnek.

Amit ajánlunk:

Az inkubációs törvény elfogadása után, minden rezidensnek, akik részt vesznek az inkubációs programunkban 20 ezer lej, vissza nem térítendő támogatást tudunk lehívni, melyet fejlesztésre költhetnek el.

Három pályázatot írtunk, és nagy örömünkre mindhármat pozitívan bírálta el a Communitas Alapítvány, ennek a segítségével három projektet indítunk el:

  • szeptember végén 12 vállalkozót – akik az inkubátorházba tevékenykednek, és IT-hoz kötődő vállalkozásuk van – elviszünk Közép-Kelet Európa legnagyobb IT konferenciájára. A belepőket, az utat, a szállást és az étkezést is mi biztosítjuk majd.
  • második projektünk a Bizniszvitamin nevet viseli majd, melyet kéthetente fogunk megrendezni: reggeli gasztroelőadás, ahol erdélyi sikeres vállalkozók mesélnek majd arról, hogy hogyan indultak el. Nem csak a sikerről lesz szó, ugyanis minden második alkalommal kudarc előadást is tartunk, ahova olyan vállalkozókat hívunk előadni, akiknek már voltak kudarcélményei vállalkozásvezetés terén. Ezt egy kötetlen beszélgetéssel, kávézással zárjuk.
  • a harmadik projekt középiskolás és egyetemista diákoknak szól, akiket vállalkozás létrehozására próbálunk ösztönözni. Ez egy inkubátorház-roadshow lesz, ahol bejárjuk Udvarhelyszék középiskoláit, valamint a környékbeli egyetemeket és bemutatjuk, hogy milyen szolgáltatásokkal tudjuk segíteni a frissen induló vállalkozásokat.

Egyébként Székelyudvarhely legtöbb középiskoláját már felkerestük partnerségi ajánlatunkkal, az intézmények vezetői pedig nyitottan álltak az együttműködés elé, ami így szeptembertől már el is indulhat.

Az inkubátorház ajtói egész Udvarhelyszék számára nyitottak lesznek, közös programokon gondolkozunk más, helyi szervezetekkel is: az UKKSZ és a MÜTF képviselőivel már konkrét terveink vannak, de jó viszonyt ápolunk a Hargita Megyei Fejlesztési Ügynökséggel, és vannak ötleteink például a Legendáriummal és az Romániai Magyar Közgazdász Társasággal, vagy a Magyar Nemzeti Kereskedőházzal is.

Az elkövetkező öt évben Székelyudvarhely önkormányzata, és Hargita Megye Tanácsa azonos összeggel, míg Oroszhegy önkormányzata is jelentős összeggel  támogatja a székelyudvarhelyi vállalkozói inkubátorház működését.

Jelentkezési feltételek:

A Harghita Business Centerbe azok a vállalkozások nyerhetnek felvételt amelyek teljesítik a következő feltételeket, de ugyancsak itt soroljuk fel, milyen iratokra van szükség a jelentkezéshez.

A jelentkezési ügycsomót személyesen lehet leadni a vállalkozói inkubátorház székhelyén (az esetleges javítások, pótlások miatt is), azonban kapcsolatot felvehetik velünk az info@hbcenter.ro címen, vagy honlapunkon a https://hbc.ro/jelentkezz/ címen is.

 

Szakács Paál István,
ügyvezető igazgató
Harghita Business Center